CG Technics in Ronse - Veel gestelde vragen over zonnepanelen en zonneboilers
  • Onze energiesystemen zijn ultrazuinig. Dat merkt u aan uw portemonnee.

  • Waarmee wij het verschil maken? Met een gedetailleerde energiestudie en eerlijk advies.

  • CG Technics staat garant voor een snelle en goede service.

Veel gestelde vragen


In onderstaand overzicht vindt u een bundeling van vaak gestelde vragen rond de thema's elektriciteit en domotica of groene energie.

Zonnepanelen
Zonneboilers
Dient mijn dak zuidelijk georiënteerd te zijn om in aanmerking te komen voor zonnepanelen?

Uw dak dient niet zuidelijk georiënteerd te zijn. Met een oost of westelijk uitrichting is het al mogelijk om een opstelling te maken die voldoet aan uw noden. Naargelang de gewenste opbrengsten plaatst onze firma eveneens trackers - een tracking systeem is een toestel dat de zonnepanelen continu naar de zon richt - of speciale constructies om optimaal het invallende zonlicht op te vangen.

De schoorsteen of bomen zorgen voor schaduw op mijn dak. Kan ik dan zonnepanelen laten plaatsen?

Ja, dit is mogelijk. Men kan het panelenvlak in zones verdelen (strings) en koppelen aan een speciale omvormer die de energie kan opsplitsen (MPP Trackers) ofwel wordt er met wee of meerdere aparte omvormers gewerkt.

Werken zonneboilers ook in de herfst- en wintermaanden?

Zonneboilers werken uitstekend in de winter. Vacuümbuiscollectoren presteren zelfs beter bij koud weer! De totale opbrengst zal echter wel lager liggen dan in de zomer, aangezien er minder lang daglicht is. Door de andere structuur leveren vacuümbuiscollectoren meer op dan vlakke plaat collectoren.

Mijn huis/dak ligt niet pal naar het zuiden gericht. Is een zonneboiler dan nog interessant voor mij?

Vaak wordt gezegd dat het beste rendement te behalen is indien de collectoren richting het zuiden liggen. Het klopt dat de meeste opbrengst tussen het zuidoosten en het zuidwesten wordt behaald, maar het verlies in opbrengst bedraagt slechts tussen de 10 en 20% indien de collectoren wat meer naar het westen of oosten liggen. Dit is te combineren met wat extra collectoroppervlakte, waardoor een zonneboiler voor iedereen interessant is, die op het dak de mogelijkheid heeft voor een collector, gelegen in de richting tussen het oosten en het westen.

Werken zonneboilers ook bij weinig zon?

Een zonneboiler werkt door de warmte van de zon en niet het licht. Daardoor dient het geen stralende dag te zijn wilt de zonneboiler werken. Ook op een bewolkte dag kun je nog een behoorlijke opbrengst van je zonneboiler hebben.

Moet mijn verwarmingsinstallatie vervangen worden voordat ik een zonneboiler kan plaatsen?

De meeste verwarmingsinstallaties kunnen gebruikt worden in combinatie met een zonneboiler. Dit geldt voor zowel gas als stookolie. De zonneboiler bestaat uit een boiler, die aan de verwarmingsinstallatie wordt gekoppeld en een collector. Zodoende kan de verwarmingsinstallatie helpen om het water altijd op de juiste temperatuur te krijgen.

Wat levert het meest op? Een vlakke plaat collector of een vacuümbuiscollector?

Er is een redelijk groot verschil tussen een vlakke plaat collector en een vacuümbuiscollector. De opbrengst op jaarbasis ligt bij een vacuümbuiscollector +/- 25% hoger ten opzichte van een vlakke plaat collector. Rivusol gebruikt reeds kwalitatief zeer hoogwaardige vlakke plaat collectoren. Als je de opbrengst tussen de Rivusol vacuümbuiscollector vergelijkt met een standaard (niet Rivusol) vlakke plaat collector, is het verschil in opbrengst nog groter en kan het zelfs tussen de 30 en 35% liggen.